Jak rozpoznać naturalny miód?

Jednym ze sposobów na potwierdzenie pochodzenia miodu jest jego specjalistyczne badanie laboratoryjne, jednak jako kupujący możemy skorzystać z kilku domowych sposobów na sprawdzenie czy zakupiony przez nas miód rzeczywiście jest prawdziwie pszczelim produktem.

Test organoleptyczny- próbując prawdziwy pszczeli miód na początku powinniśmy wyczuć jego słodycz następnie powinnyśmy odczuć wrażenie lekkiego szczypania w język oraz drapanie w gardle.

Inną charakterystyczną cechą jest jego gęstość. Miód prosto z pasieki powinien być gęsty i podczas wylewania powinien tworzyć charakterystyczny stożek, natomiast po dodaniu do herbaty powinien rozpuszczać się nierównomiernie tworząc smugi.

Następna właściwość, jaką posiada naturalny miód pszczeli to jego krystalizacja, która jest zjawiskiem naturalnym, nie wpływającym na właściwości odżywcze oraz lecznicze miodu. Każdy naturalny miód ulega procesowi krystalizacji, który w zależności od rodzaju miodu przebiega różnie. Najszybciej krystalizującym miodem jest miód rzepakowy, natomiast miodem który najdłużej pozostaje w postaci płynnej to miód akacjowy.

Aby przywrócić postać płynną miodowi skrystalizowanemu należy powoli podgrzewać go w kąpieli wodnej pamiętając aby nie przekraczać temperatury 42°C.